250g (půl balíčku) cizrny + bobkový list, kmín a nové koření k vaření cizrny
olej
1 lžíce sladké papriky
1 cibule
1 smetana (lépe stravitelná je rostlinná)
sůl
Postup:
Suchou cizrnu přes noc namočíme
Druhý den vodu slijeme, cizrnu propláchneme a zalejeme novou vodou.
Přidáme 2 bobkové listy, 4 kuličky nového koření a kmín.
Dáme vařit. Já používám zásadně papiňák, kde příprava zabere 30 min. V klasickém hrnci počítejte cca 1,5 hod.
Po uvaření slijeme a necháme vychladnout. Pokud máte problémy s nadýmáním, či připravujete pro menší děti, doporučuji cizrnu oloupat. Je to sice práce pro popelku, ale pokud máte šikovné dětičky, mají o zábavu postaráno a procvičí si i jemnou motoriku 🙂 Slupka jde krásně dolů, stačí vzít mezi 2 prsty.
A teď už je příprava rychlou záležitostí! Cibuli nakrájíme a zpěníme na oleji.
Přisypeme papirku, krátce zamícháme, aby nezhořkla a přilijeme cizrnu i s částí vývaru. (Dejte nejdřív méně, dolít můžete vždy).
Přidáme smetanu a společně 5 min povaříme.
Poté odebereme 3 naběračky do hrnku a tyčovým mixérem rozmixujeme do hladka.
Vlijeme zpět do hrnce a tento postup dělám ještě jednou. Omáčka se tak přirozeně zahustí a není potřeba přidávat žádnou mouku.
Na ozdobu můžete použít jarní cibulku, či čerstvou petrželku. Jako přílohu doporučuji těstoviny.