Cizrna na paprice

Cizrna na papricePotřebujete:

  • 250g (půl balíčku) cizrny + bobkový list, kmín a nové koření k vaření cizrny
  • olej
  • 1 lžíce sladké papriky
  • 1 cibule
  • 1 smetana (lépe stravitelná je rostlinná)
  • sůl

Postup:

  1. Suchou cizrnu přes noc namočíme
  2. Druhý den vodu slijeme, cizrnu propláchneme a zalejeme novou vodou.
  3. Přidáme 2 bobkové listy, 4 kuličky nového koření a kmín.
  4. Dáme vařit. Já používám zásadně papiňák, kde příprava zabere 30 min. V klasickém hrnci počítejte cca 1,5 hod.
  5. Po uvaření slijeme a necháme vychladnout. Pokud máte problémy s nadýmáním, či připravujete pro menší děti, doporučuji cizrnu oloupat. Je to sice práce pro popelku, ale pokud máte šikovné dětičky, mají o zábavu postaráno a procvičí si i jemnou motoriku 🙂 Slupka jde krásně dolů, stačí vzít mezi 2 prsty.
  6. A teď už je příprava rychlou záležitostí! Cibuli nakrájíme a zpěníme na oleji.
  7. Přisypeme papirku, krátce zamícháme, aby nezhořkla a přilijeme cizrnu i s částí vývaru. (Dejte nejdřív méně, dolít můžete vždy).
  8. Přidáme smetanu a společně 5 min povaříme.
  9. Poté odebereme 3 naběračky do hrnku a tyčovým mixérem rozmixujeme do hladka.
  10. Vlijeme zpět do hrnce a tento postup dělám ještě jednou. Omáčka se tak přirozeně zahustí a není potřeba přidávat žádnou mouku.
  11. Na ozdobu můžete použít jarní cibulku, či čerstvou petrželku. Jako přílohu doporučuji těstoviny.