250g (půl balíčku) cizrny + bobkový list, kmín a nové koření k vaření cizrny
olej
1 lžíce sladké papriky
1 cibule
1 smetana (lépe stravitelná je rostlinná)
sůl
Postup:
Suchou cizrnu přes noc namočíme
Druhý den vodu slijeme, cizrnu propláchneme a zalejeme novou vodou.
Přidáme 2 bobkové listy, 4 kuličky nového koření a kmín.
Dáme vařit. Já používám zásadně papiňák, kde příprava zabere 30 min. V klasickém hrnci počítejte cca 1,5 hod.
Po uvaření slijeme a necháme vychladnout. Pokud máte problémy s nadýmáním, či připravujete pro menší děti, doporučuji cizrnu oloupat. Je to sice práce pro popelku, ale pokud máte šikovné dětičky, mají o zábavu postaráno a procvičí si i jemnou motoriku 🙂 Slupka jde krásně dolů, stačí vzít mezi 2 prsty.
A teď už je příprava rychlou záležitostí! Cibuli nakrájíme a zpěníme na oleji.
Přisypeme papirku, krátce zamícháme, aby nezhořkla a přilijeme cizrnu i s částí vývaru. (Dejte nejdřív méně, dolít můžete vždy).
Přidáme smetanu a společně 5 min povaříme.
Poté odebereme 3 naběračky do hrnku a tyčovým mixérem rozmixujeme do hladka.
Vlijeme zpět do hrnce a tento postup dělám ještě jednou. Omáčka se tak přirozeně zahustí a není potřeba přidávat žádnou mouku.
Na ozdobu můžete použít jarní cibulku, či čerstvou petrželku. Jako přílohu doporučuji těstoviny.
Užíváme cookies, abychom vám zajistili co možná nejsnadnější použití našich webových stránek. Pokud budete nadále prohlížet naše stránky předpokládáme, že s použitím cookies souhlasíte.Souhlasím