Jáhly s kuřecím masem a kysaným zelím
Jáhly se opět vracejí v posledních letech na scénu. A není divu, jsou velice prospěšné, obsahují spoustu minerálních látek, vitamíny skupiny B a vlákninu. Jsou bezlepkové a hodí se už pro malé děti k prvním příkrmům. Před zpracováním se ale musí spařit, aby se zbavily nahořklé a trpké chuti!
Potřebujeme:
- 400g jahel
- 500g kuřecích prsíček
- 200ml smetany
- 2 cibule
- 1 pórek
- 3 lžíce sojové omáčky
- 2 lžíce worchesteru
- 2 lžičky kurkumy
- 1 sklenici kysaného zelí
- sůl, pepř, bazalka
Postup:
- Oloupeme 1 cibuli a najemno nakrájíme. Osmahneme na troše oleje společně s nakrájeným pórkem.
- Přidáme na kostky nakrájené maso a chvíli restujeme.
- Pak okořeníme: worchester, sojovka, bazalka, sůl, pepř, kurkuma.
- Mírně podlijeme vodou, či vývarem a dusíme max 10 minut.
- Nakrájíme si druhou cibuli, kterou opět necháme zesklovatět a přidáme pokrájené kysané zelí. Dusíme opět asi 10 min.
- Jáhly spaříme a povaříme 10 minut.
- Do zapékací mísy dáme polovinu zelí, na to polovinu jáhel, masovou směs, druhou polovinu jáhel a zbytek zelí.
- Zelijeme smetanou a hrnkem vody, či vývaru.
- Přijkryjeme a pečeme 30 min na 200 stupňů.