Ovesné karbanátky s bylinkovo-česnekovým dipem

Ovesné karbanátky

Potřebujeme:

  • 250g ovesných vloček
  • 750ml vody
  • 1 lžíce másla
  • 2 vejce
  • 2 lžíce nasekaného medvědího česneku (nebo 1 stroužek klasického)
  • 3 lžíce nasekané zelené petrželky
  • 1 cibule
  • sůl, pepř, majoránka
  • kukuřičná strouhanka

DIP:

  • 1 zakysaná smetana
  • 3 lžíce bílého jogurtu
  • 2 stroužky česneku
  • bylinková sůl
  • 2 lžíce nasekané pažitky

Postup:

  1. Vločky rozmixujeme, zalijeme vodou a uvaříme hustou kaši, do které dáme lžíci másla a necháme vychladnout.
  2. Přidáme ostatní suroviny (cibuli nadrobno nakrájenou), okořeníme a zahustíme.
  3. Karbanátky jsou spíše lepivé, ale to nevadí. Naberte množství na lžíci a malinko ještě posypte strouhankou. Poté vytvarujte placičky. Stačí opravdu už jen trochu popřášit, není nutné celé ve strouhance obalovat.
  4. Smažíme buď na troše oleje na pánvi, nebo pečeme na sucho v troubě na pečícím papíru.
  5. Pokud připravujete jídlo i pro své „drahé polovičky“, můžete přidat i kus „masíčka“ (angl. Slaninu, či uzené).