Valašský kontrabáš

Valašský kontrabáš
Potřebujete:

  • 250g pohankových krup
  • 250g uzeného masa
  • 1 cibule
  • 5 stroužků česneku
  • 1kg uvařených brambor
  • 1 lžička majoránky
  • sůl, pepř, sádlo na vymaštění, olej

Postup:

  1. Pohanku propláchneme, zalijeme vařící vodou, osolíme, vaříme 3 min., poté odstavíme a necháme pod pokličkou 45min dojít.
  2. Brambory oškrabejte, nakrájejte na menší kousky a uvařte.
  3. Na oleji usmažíme cibulku, maso na kostky, a nakonec přimíchejte podrcený česnek a majoránku.
  4. Uvařené brambory přendejte do větší mísy a lehce rozšťouchejte.
  5. Přidejte pohanku, směs z pánve a lehce osolte a opepřete.
  6. Vše promíchejte a přendejte do sádlem vymaštěného pekáčku.
  7. Zapékejte na 180-200 stupňů cca 15-20 min., dokud povrch nezezlátne.
  8. Jako přílohu můžete použít kysané zelí.