Domácí kokosové mléko

IMG_20150520_175345Už dlouho jsem se chystala na výrobu domácích rostlinných mlék. Jsou zdravá, chutná, bez přidaných látek, ale co hlavní…. o dóóóst levnější. Tak třeba pro srovnání. Toto kokosové mléko mě vyšlo na cca 15,-Kč. Když bych si šla mléko koupit do obchodu, nechala bych tam za 1 litr mléka v krabici minimálně 70,-Kč. A to už se vyplatí si ho udělat doma, nemyslíte? 🙂

Potřebujeme:

  • 1 balíček kokosu (200g)
  • 1200ml horké vody

Postup:

  1. Kokos nasypeme do mixéru a zalejeme horkou vodou. (Pokud máte menší mixér – tak jako já 😀 – udělejte tento postup na dvakrát s poloviční dávkou, a nebo dejte vše do hrnce a použijte tyčový mixér).
  2. Necháme odstát, voda by měla být jen vlažná. Poté cca 2 min mixujeme na nejvyšší stupeň.
  3. Slijeme do čistého hrnce a necháme úplně vychladnout.
  4. Pak je na nás, jak budeme cedit. Můžeme na několik fází přes síto, ale mně se osvědčilo vymačkat mlíčko hezky přes plínu (je to i nejrychlejší).
  5. A máme hotovo! Mléko uzavřeme v lahvi, či sklenici a dáme do lednice. Je normální, že se začne oddělovat tuk od vody, takže než budete používat, musíte protřepat.
  6. A co s vymačkaným kokosem? Buď můžete použít do pečení, a nebo vyhodit. Já zatím nenašla uplatnění, ale pokud něco vymyslíte, budu ráda za tip v komentáři 🙂

 

Poznámka: Z tohoto množství získáte cca 1,5 l mléka. Pokud dáte víc vody, nic se neděje. Mléko nebude sice tak výrazné, ale zas bude mít méně tuku 🙂