„Bezlepkový mazanec“ z pohankovo-jahelné mouky

mazanecPotřebujeme:

  • 150g pohankové mouky
  • 150g jahelné mouky
  • 100g strouhaného kokosu
  • hrst rozinek
  • 1 balení sušeného droždí (10g)
  • 130g cukru
  • 2 vejce
  • 120g rozpuštěného másla
  • 200ml vlažného mléka
  • trochu rumu
  • 6 hřebíčků (rozdrtit)
  • 1 lžička kurkumy
  • šťáva a kůra z 1 citronu
  • sekané mandle

 

Postup:

  1. Smícháme v jedné míse mouky, droždí, kokos a rozinky.
  2. V druhé míse utřeme vajíčka s cukrem (1 bílek oddělíme a necháme na potření v závěru).
  3. Do směsi vajíčka a cukru přidáme rozehřáté máslo, mléko, koření, kůru a šťávu z 1 citronu.
  4. Poté přisypáváme mouku a utvoříme těsto. Pokud je lepivé, přidáme mouku.
  5. Necháme v teple 1 hodinu kynout.
  6. A pak už jen vyklopíme na pekáč s pečicím papírem, potřeme bílkem, posypeme mandlemi a pečeme na 180st. cca 45 min.