Celozrnné pečivo

žitné rohlíky

K tomuto receptu se často vracím. Obměňuji druhy mouky (nejčastěji volím žitnou), semínka, ale základ zůstává vždy stejný. Je tedy na vás, co přesně si vytvoříte 🙂 Pokud máte rádi semínka (tak jako já 🙂 ), můžete část přidat přímo do těsta.

 

Potřebujeme:

  • 400g celozrnné (žitné) mouky
  • 100g hladké mouky
  • 1 balíček instantního droždí
  • 200 ml smetany na vaření
  • 250 ml teplé vody
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička cukru
  • 1 vajíčko na potření
  • posyp: ovesné vločky, mák, kmín, různá semínka

 

Postup:celozrnné housky

  1. Smícháme mouku s droždím a pak přisypeme cukr a sůl.
  2. Přidáme smetanu, která má pokojovou teplotu.
  3. Přilijeme vlažnou vodu a uděláme těsto.
  4. Necháme v teple asi 45 min kynout.
  5. Na vále ještě jednou promneme a vytvarujeme šišku, kterou nakrájíme na jednotlivé kousky (já jich mívám cca 15).
  6. Dáme na 2 plechy vyložené pečícím papírem a pečeme v horkovzdušné troubě na 180 stupňů 20-30 min. (Ke konci už hlídejte, pokud máte pečivo malé, bude 20 min stačit).

 

Zdroj: http://vypecenakata.blogspot.cz/