Celozrnné pečivo
K tomuto receptu se často vracím. Obměňuji druhy mouky (nejčastěji volím žitnou), semínka, ale základ zůstává vždy stejný. Je tedy na vás, co přesně si vytvoříte 🙂 Pokud máte rádi semínka (tak jako já 🙂 ), můžete část přidat přímo do těsta.
Potřebujeme:
- 400g celozrnné (žitné) mouky
- 100g hladké mouky
- 1 balíček instantního droždí
- 200 ml smetany na vaření
- 250 ml teplé vody
- 1 lžička soli
- 1 lžička cukru
- 1 vajíčko na potření
- posyp: ovesné vločky, mák, kmín, různá semínka
Postup:
- Smícháme mouku s droždím a pak přisypeme cukr a sůl.
- Přidáme smetanu, která má pokojovou teplotu.
- Přilijeme vlažnou vodu a uděláme těsto.
- Necháme v teple asi 45 min kynout.
- Na vále ještě jednou promneme a vytvarujeme šišku, kterou nakrájíme na jednotlivé kousky (já jich mívám cca 15).
- Dáme na 2 plechy vyložené pečícím papírem a pečeme v horkovzdušné troubě na 180 stupňů 20-30 min. (Ke konci už hlídejte, pokud máte pečivo malé, bude 20 min stačit).
Zdroj: http://vypecenakata.blogspot.cz/